White paper Informele aanpak
Mijn visie op waarom de informele aanpak een goed idee is heb ik in een white paper beschreven. Ik ga in op de voordelen van de informele aanpak en wat er komt kijken bij het implementeren van de informele aanpak
artikel "Meer succes met de informele aanpak van bezwaarschriften" - door Alex Brenninkmeijer en Bert Marseille
Het artikel "Meer succes met de informele aanpak van bezwaarschriften", verscheen in 2011 in het Nederlands Juristenblak en is nog steeds zeer relevant. De schrijvers (Alex Brenninkmeijer en Bert Marseille) gaan in op de bezwaarprocedure die in de loop der jaren steeds formeler is geworden. Overheden maken er bijna een rechtbank procedure van. De wetgever heeft dat bij het maken van de Algemene wet bestuursrecht in 1994 niet zo bedoeld. De procedure in de Awb was juist een informele procedure waarin overheid en burger op een gelijkwaardige manier deelnemen aan de procedure. De overheid heeft de burger nodig om de juiste informatie boven tafel te krijgen en de burger heeft de overheid nodig om de (uitvoering van) de regels te bewaken.
In dit artikel pleiten de schrijvers er voor om weer terug te keren naar de informele afhandeling van bezwaren en geven zij aan dat met goede communicatie die begint bij de overheid veel meer oplossingen kunnen worden bewerkstelligd.
artikel "Contact als remedie voor conflicten in het gemeentelijk sociaal domein" door prof. mr Marseille, prof.dr. Winter, mr.dr. Wever, mr. dr. Mein en dr. De Winter
Het artikel Contact als remedie voor conflicten in het gemeentelijk sociaal domein, verscheen in december 2023 in de Gemeentestem (2023/96). In het artikel worden een aantal pilots beschreven waarvan het doel is om conflicten in het sociaal domeid te voorkomen of om ze op informele wijze snel en duurzaam op te lossen. De pilots zijn uitgevoerd bij 16 gemeenten en in een aantal gevallen gaat het niet alleen om de relatie tussen burger en gemeente, maar ook over de relatie tussen rechtsbijstandverleners en burgers en/of de gemeente.
De conclusie is dat met het verbeteren van de communicatie tussen gemeente en inwoners, tussen gemeenten en rechtshulpverleners en tussen medewerkers van gemeenten onderling veel winst te behalen is in het voorkomen van juridische procedures of het informeel en eenvoudiger oplossen.
In de conclusie wordt opgemerkt dat het een flinke inspanning van gemeentelijke organisaties vraagt om de omslag te maken naar informeel werken, zowel in de bezwaar fase als in de fase van de primaire besluitvorming.
onderzoek (in opdracht van BZK) naar het dilemma tussen menselijke maat en angst voor precedentwerking en willekeur - door R. Ortlep, J.E. van den Brink, Y Habicht & A.A. Mulder
N.a.v. de voorgenomen herziening van de Algemene wet bestuursrecht hebben verschillende uitvoeringsinstanties aangegeven dat zij bang zijn dat meer menselijke maat zal leiden tot precedentwerking en willekeur. In dit onderzoek wordt eea nader uitgelegd.
Een belangrijke conclusie is dat het toepassen van het gelijkheidsbeginsel het toepassen van de menselijk maat niet in de weg staat, omdat juist het gelijkheidsbeginsel vereist dat ongelijke gevallen ongelijk naar de mate van hun ongelijkheid wordt behandeld. Kortom dat er juist rekening wordt gehouden met de specifieke omstandigheden. Er zou dan ook geen sprake zijn van precedentwerking, immers de specifieke omstandigheden zijn niet zomaar van toepassing op alle gevallen.